8 Mart 2018 Perşembe

Excel

exzel  Microsoft firması tarafından, 1989 yılında yazılımı tamamlanıp piyasaya sürülmüştür. Excel, Microsoft Windows ile Apple Macintosh işletim sistemli bilgisayarlarda çalışabilen, elektronik tablolama programıdır.

Microsoft Excel içinde birçok formül, meta, işaret sayı, rakam gibi unsurlar bulunur. Bu unsurlar ile birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Excel, tablolama mantığı ile çalıştığı için hücreler arasındaki ilişkileri hesaplayabilir, grafikler basabilir, korelâsyonları kâğıda   dökebilir.


Kısaca Excel Nedir

Excel programı nedir? Excel ile tablolar hazırlayabilirsiniz. Bu tablolar içindeki değişkenleri farklılaştırıp farklı hesaplamalar yapabilirsiniz.
Örneğin, maliyet hesapları yaptığınız bir Excel tablonuz olsun. Bu tabloda bulunan A sütununda malların isimleri, B sütununda alış fiyatları, C sütununda satış rakamları, D sütununda Iskonto miktarı, E sütununda kusurlu mallar, F sütununda tarihler bulunsun.
Biz bu tablodan; “Hangi malı kaça aldık kaça sattık? Ne zaman sattık? Ne kadar kar ettik? Zarar ettiğimiz ürünler hangileri?” gibi, onlarca soruyu sorabilir ve cevaplarını alabiliriz.
Yukarıda sütun sütun saydığımız değişkenlerden herhangi birini değiştirdiğinizde tüm sonuç da otomatik olarak değişir. Bu işlemleri yapabilen ve onları tablolayabilen, gerektiğinde grafik olarak sunabilen Microsoft Excel programı, hem işgücü ihtiyacını azaltmış hem de kırtasiye masraflarını adeta yok etmiştir.
Çünkü bu işlemler için çok kalın defterler tutulması gerekiyordur. Bu defterler yerine artık bilgisayarlar bilgileri saklıyor. Umuyoruz bu örnekle Excel nedir? sorusunun yanıtı daha iyi anlaşılmıştır.


EXCEL FORMÜLLERİ

Excel yapacağınız düzenli işleri bir otomasyona bağlayabiliyor. Bu yüzden birçok şirket tarafından günümüzde kullanılan bir programdır. Excel nasıl öğrenilir sorusuna öncelikle araştırarak cevabını vermek gerekir.
Ne kadar çok araştırır, denerseniz o kadar iyi öğrenirsiniz Microsoft Excel’i. Çünkü Excel sayısız işlemi yapmanızı ve bunları otomatik girdiler halinde tutmanızı sağlar ve bunun için birçok formülü vardır. Bu formülleri gerek kendiniz keşfederek ve deneyerek gerekse resimli Excel nasıl kullanılır konularına bakarak fikir sahibi olabilirsiniz.
Excel formüllerini öğrendikten sonra yapmanız gereken şey Microsoft Excel üzerinden açacağınız bir çalışma kitabı üzerinde bunları denemek. Görmüş olduğunuz Excel derslerini düzenli olarak çalışma kitabı şeklinde uygularsanız Excel’i eksiksiz olarak öğrenmeniz mümkün.
Microsoft Excel'i Nasıl Başlatırız?
Excel 97'yi Windows9x'de kullanacağınızı düşünerek, aşağıdaki adımları izlemenizi öneriyoruz.
Başlat menüsünden "Programlar" komutuna gelin ve sağ tarafta açılan alt menüden Microsoft Excel'i tıklayın.

Excel'den Çıkmak için:
1. "Dosya" menüsündeki "Çıkış" komutunu tıklanır.
2. Ekranın sol üst kısmındaki kontrol simgesini tıklayıp Kapat komutu verilir.
3. Ekranın sağ üst kısmındaki x işaretine basılır.
Not: Excel'den çıkmadan önce tüm dosyalar kapatılmalıdır.

TEMEL KAVRAMLAR
Çalışma Kitabı: Excel'de yaratılmış bir dosya, bir çalışma kitabıdır.
Çalışma Sayfası: Çalışma kitaplarını temsil eden belge pencerelerinin alt kısmında yan yana dizili olan düğmelerden her birine (Sayfa1, Sayfa2, Sayfa3, …..) çalışma sayfası denmektedir.

Satır, Sütun: Excel sayfası satır ve sütunlardan oluşan bir tablodur. Çalışma sayfalarının her birinde 16384 satır ve 256 sütun vardır.
Hücre: Satırların ve sütunların kesiştikleri her bir kutuya verilen isimdir.

STANDART ARAÇ ÇUBUĞU

BİÇİM ARAÇ ÇUBUĞU

FORMÜL ARAÇ ÇUBUĞU

MENÜ ARAÇ ÇUBUĞU

TEMEL DOSYA İŞLEMLERİExcel ile çalışmadan önce dosya işlemleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Eğer Word kullanıyorsanız, sizin bu konuyu okumanıza gerek olmayabilir
Excel'de dosya kavramı yerine çalışma kitabı kavramı kullanılmaktadır. Bir çalışma kitabı, çalışma sayfalarından oluşmaktadır.

Yeni Bir Çalışma Kitabı Yaratmak
Excel'i ilk çalıştırdığınızda karşınıza yeni bir çalışma kitabı açılacaktır. Bu kitabın açılıştaki adı Kitap1olarak görünecektir. Çalışmalar bu kitap üzerinde yapılır. Dosya kapatılacağı zaman ya da Excel'den çıkmak istenildiğinde bu kitabı kaydetmek istenilip istenilmediği sorulur. Kaydetmek istiyorsanız
Yeni çalışma kitabı açmak için
1. Dosya Yeni komutunu seçilir

2. Standart Araç Çubuğu'ndan Yeni simgesi tıklanır.


Çalışma Sayfası
Bir Çalışma Sayfasında sütun ve satırların kesiştiği birime Hücre denir. Hangi hücrede "Formül Çubuğu" üzerinde bulunan "Hücre Adresi" bölümünde yazar. Hücre içeriği de Formül Çubuğu üzerinde gözükür
Sol tarafta Satır Numaraları1, 2, 3 biçiminde; Sütun Başlıkları ise A, B, C biçimindedir.

Mevcut Bir Çalışma Kitabını Açmak
"Dosya Aç komutunu tıklayınız.
Karşınıza Aç iletişim penceresi çıkacaktır.

Bu iletişim penceresinde açmak için belgenin üzerine sonra da Aç düğmesine tıklanır. Ya da belgenin üzerine çift tıklanir. Eğer açmak istediğiniz belge başka bir sürücüde ya da klasördeyse "Bak" bölgesindeki ok işareti üzerine tıklanır. Buradan aranılan belge bulunur ve üzerine çift tıklanır.
Çalışma Kitabını Kaydetmek
1. Çalışma kitabını kaydetmek için Dosya menüsünden  Kaydet komutunu seçilir.
2. Araç çubuğu üzerindeki "Kaydet" düğmesini tıklanır.
3. Shift-F12
4. Ctrl-S
Eğer dosya daha önceden bilgisayar veya diskete kaydedilmediyse dosyaya bir isim verilmesi gerekecektir. "Dosya adı" kutusuna uygun bir dosya adı yazılıp Kaydet düğmesine veya enter tuşuna basılır.

Çalışma Kitabını Yeni Adla Kaydetmek
Daha önceden kaydedilmiş ve yeniden açılmış bir dosya üzerinde çalışıp, dosyayı yeni haliyle başka bir isimle kaydetmek (yani bir kopyasını çıkartmak) istediğinizde Dosya-Farklı Kaydet komutunu verilir. Bu işlem için araç çubuğu üzerindeki "Kaydet" düğmesi kullanılmaz.
Çalışma Kitabını Kapatmak
Bir çalışma kitabını kapatmak için Dosya-Kapat komutu ya da ekranın sağ üst köşesinde bulunan Pencereyi Kapat düğmesine basılır.


Eğer kapatmak istediğiniz çalışma kitabında değişiklik yapmışsanız Excel size bu kitabı bu haliyle kaydetmek isteyip istemediğinizi soracaktır. Kaydetmek istiyorsanız "Evet kaydetmek istemiyorsanız Hayır Çalışma Kitabı üzerinde" işlem yapmaya devam etmek için İptal düğmesine basılır.







                                                                                     kaynaklar (ofisdata.com/excel-nasil-kullanilir  ,  www.excel.web.tr › Excel Forum › EXCEL-Soruları › Excel'e Yeni Başlayanlar)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder